Uncategorized

Op vakantie als invalide? Let hier op!

Op vakantie gaan, we verheugen ons er allemaal op. Even lekker ontspannen en alles achter je laten. Of dit nou buiten Europa, binnen Europa of in Nederland is. Na één, twee of misschien wel drie weken weg te zijn geweest voelen we ons weer een stuk fitter en kunnen we er weer tegenaan. Niet voor iedereen geldt dat je er op uit kan gaan na enkel een reis te hebben geboekt en je koffers te hebben gepakt. Voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking is dit niet zo eenvoudig. Er moet veel geregeld worden en de reis er naartoe is ook niet altijd eenvoudig te organiseren. In dit artikel worden een aantal aspecten benoemd waar rekening mee gehouden moet worden bij het boeken van een vakantie met/als invalide persoon.

De reis naar de vakantiebestemming

De bestemming is afhankelijk van de reismogelijkheden. In hoeverre is het mogelijk om met het vliegtuig naar de vakantiebestemming te reizen? Wanneer je niet uren in het vliegtuig kan zitten of afhankelijk bent van apparatuur dat niet gebruikt kan/mag worden in een vliegtuig is reizen met de auto een betere optie.

De accommodatie op de bestemming

Wanneer je een lichamelijk beperking hebt zijn naast de reis, ook de voorzieningen van de accommodatie van belang. Als je afhankelijk bent van een rolstoel en de accommodatie zich op een verdieping bevind, moet er een lift of eventueel een traplift aanwezig. Deze eisen zijn afhankelijk van de situatie. Informeer voor het boeken goed bij de accommodatie en lees eventueel recensies van andere reizigers!

Begeleiding

Het belangrijkste aspect is begeleiding. Als invalide persoon heb je altijd begeleiding nodig, iemand die je helpt als het even niet goed gaat. Vaak is dit een familielid of een bekende. Maar het kan ook zijn dat dit een hulpverlener is.